Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale si tulburarile metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).

Afectiunile endocrine sunt complexe si necesita analize de laborator specifice (Determinari hormonale & Fertilitate) si investigatii radiologice multiple, pentru acuratetea si precocitatea diagnosticului.

Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinica iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii. Boala tiroidiana subclinica este obisnuita si frecventa ei creste cu varsta; are consecinte nefaste asupra sistemului cardiovascular si functiei mentale, daca ramine nediagnosticata.

Endocrinologia a adus contributii importante la intelegerea functiei sistemului cardiovascular. Tesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afecteaza sistemul cardiovascular actioneaza prin receptori hormonali. Multe afectiuni cardiovasculare au cauze endocrine : hipertensiunea secundara (aldosteronism primar sau feocromocitom), sindromul metabolic, obezitatea, dislipidemia.

• Consultatie medicala de specialitate la adulti si copii
• Diagnosticul si tratamentul : osteoporozei , afectiunilor tiroidiene,afectiunilor hipofizare si suprarenaliene , tulburarilor de menstruatie si menopauza.
• Ecografie tiroidiana si mamara
• Consiliere in elaborarea de planuri nutritionale care va pot ajuta sa obtineti sau sa mentineti o greutate adecvata varstei si inaltimii dumneavoastra fara a va pune in pericol sanatatea

Medic:

Dr. Daniela ŞTIRU

Medic specialist endocrinologie