Pneumologia este specialitate medicala care se dedica studiului si tratamentului bolilor de plamani, de bronhii, ale pleurei si ale mediastinului.

Astmul bronsic (astmul bronsic la varstnici)

Astmul bronsic la varstnici este subdiagnosticat si subtratat, adesea formele clinice de boala sunt mai severe sau prezinta comorbiditati frecvente si implica un management al bolii diferit, comparativ cu tinerii. Exista o subestimare a simptomatologiei astmatice, pusa pe seama altor bolii existente, cardiovasculare sau bronsita tabagica, inaintarea in varsta sau lipsa antrenamentului fizic, precum si o reticenta in a accepta faptul ca debutul unui astm la varste peste 50-65 ani nu este o raritate. AB cu debut tardiv (dupa 50 ani) este mai frecvent decat se credea cu ani in urma, prevalenta sa fiind de asemenea in crestere. Abordarea pacientului varstnic cu o suferinta cronica pulmonara necesita o anamneza mai amanuntita, aceasta categorie de pacienti prezinta o perceptie mai redusa, cu minimizarea simptomelor, prezinta deficente multiple neuro-senzoriale si cognitive.

Pentru un diagnostic precoce SPIROMETRIA este principala investigatie necesara, fiind simpla, rapida si fara riscuri.
Tratamentul astmului bronsic are la indemana terapie complexa, in principal inhalatorie, care bine aleasa nu implica riscuri sau reactii adverse cardiovasculare secundare.

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) si simptomele ei

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) este o problema grava de sanatate publica: este a patra cauza de deces la nivel mondial. In lume peste 210 milioane persoane sunt afectate de BPOC. In fiecare ora 250 de persoane mor din cauza BPOC, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Unul din zece adultii de peste 40 de ani au BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), dintre care < 50% sunt diagnosticati.

De ce jumatate dintre cei afectati de aceasta boala nu sunt constienti de boala lor?
Pentru ca BPOC este o afectiune perfida, care se insinueaza lent si progresiv in viata pacientului, cu simptome care se agraveaza treptat si care pot fi cu usurinta puse pe seama imbatranirii, a deconditionarii fizice sau a altor boli, mult mai putin severe si pe care pacientii nu le iau in serios, spre exemplu, tusea cronica, tusea tabagica, alergiile, racelile, infectiile respiratorii cronice, bolile cardiace, etc.

Simptomele BPOC: dispnee-lipsa de aer persistenta, tusea cronica, oboseala la efort, senzatia de apasare sau constrictie toracica, infectii respiratorii repetate, febra, astenie persistenta, invinetirea pielii-cianoza, toracele “in butoi”, tulburari de dispozitie sau de memorie, picioare umflate sau chiar fara simptome.

Diagnosticul este simplu, sunt necesare SPIROMETRIA si RADIOGRAFIA PULMONARA.
Terapia inhalatorie zilnica si pe termen lung, renuntarea la fumat si scaderea in greutate sunt primii pasi in tratamentul BPOC.

Sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn (SAS) este un ansamblu de manifestari cauzate de intreruperi repetate ale respiratiei si/sau diminuarea fluxului respirator in timpul somnului. Aceasta tulburare se manifesta prin: sforait puternic, opriri multiple ale respiratiei de peste 10 secunde, semnalate de partener, somn agitat, somnolenta excesiva in timpul zilei, dureri de cap frecvente, probleme de concentrare, pusee de hipertensiune, adormit la volan, atipire in timpul meselor, crestere in greutate,etc.

In lipsa unui diagnostic la timp si in absenta unui tratament adecvat, sindromul apneei in somn poate duce la complicatii severe, dar si scaderea dramatica a calitatii vietii la persoanele afectate de SAS, deoarece nu pot asigura organismului suficient oxigen prin respiratie (saturatia de oxigen scade sub limitele normale), fapt ce poate avea consecinte grave ( hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, tulburari de metabolism, accidente de circulatie, infarct de miocard, accident vascular cerebral, diabet zaharat, impotenta etc).
Diagosticul SAS este relativ simplu: o investigatie cu poligraful respirator sau polisomnograful, pe durata unei nopti. Polisomnografia presupune inregistrarea unui set de parametri ce caracterizeaza somnul, urmand ca inregistrarea sa fie interpretata de catre medicul specialist in vederea stabilirii unui diagnostic. A doua noapte este necesara pentru stabilirea tratamentului, mai exact tipului de aparat folosit.

Implicatiile fumatului asupra sanatatii

In ultimii ani exista o preocupare din ce in ce mai mare privind efectele nocive ale fumatului, in conditiile unei cresteri a numarului fumatorilor in cadrul populatiei active.
DE CE fumeaza oamenii? Din mai multe motive, cele mai frecvent intalnite fiind presiunea anturajului, influenta foarte puternica a reclamelor, dorinta de a fi acceptati de catre anturaj (presiunea sociala), curiozitatea, exemplul altor membrii ai familiei, si toti apoi, fumeaza pentru ca sunt dependenti.

Exista insa foarte multe motive pentru care fumatul ramane un „obicei” dezavantajos cu cea mai ridicata dependenta dintre toate drogurile. Tigarile contin peste 4000 de compusi chimici, dintre care 43 sunt cancerigeni (N-nitrosamine, hidrocarburi aromatice policiclice, gudroane, plumb radioactiv, etc.) si peste 300 de substante cert toxice, incluzand nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon si formaldehida.

Fumatul scurteaza viata prin diferitele boli a caror aparitie este legata de acest obicei. O singura tigara fumata scurteaza viata cu 5-7 minute. Un pachet pe zi scurteaza viata cu: 140 minute/zi; 51.100 minute/an; 35,49 zile/an.

Fumatorii se imbolnavesc de mai multe boli decat nefumatorii. Fumatul afecteaza mai multe organe si sisteme ale organismului.

Costurile legate de consumul de tigari sunt imense, calculand mediu 1pachet /zi 12 RON x360 zile=4320 RON, timp de ~20 ani =86400 RON.

Necesitatea TRATARII BOLII cu medicatie pentru renuntare la fumat si consiliere trebuie sa fie o certitudine pentru fumatorii care nu reusesc singuri sa abandoneze fumatul.

• Consultatie medicala de specialitate
• Spirometrie
• Spirometrie cu bronhodilatatie
• Consiliere renuntare la fumat
• Evaluare apnee in somn
• Diagnostic si montare poligraf respiratorMedic:

Dr. Simona Orieta MĂCEŞANU

Medic primar pneumologie