• Urticaria

  Este o erupţie cutanată însoţită de senzaţia de prurit (mâncărime) sau mai rar de arsură.
  Leziunile de urticarie variază ca formă de la macule (pete roşii plane) la papule (ridicături) sau pustule (ridicături cu lichid). Leziunile pot fi de mici dimensiuni (câţiva milimetri), până la arii mari confluente. De obicei prin scărpinat creşte aria leziunilor.

  Leziunile de urticarie dispar de obicei fără urmă, dar în unele cazuri pot lăsa zone de hiperpigmentare ce dispar mai greu sau chiar pot persista.

  Uneori leziunile de urticarie pot fi însoţite de angioedem (umflătură) care este de obicei localizat în zona feţei (pleoape, buze, obraji), palme.

  Angioedemul cu localizare de gravitate este cel prezent la nivelul limbii şi laringelui (senzaţie de sufocare, de strângere de gât, de greutate la înghiţire, răguşeală). Pentru aceste simptome de gravitate trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic.

  Urticaria poate să fie acută sau cronică (leziunile durează peste 6 săptămâni). Urticaria cronică poate să fie permanentă sau recurentă (leziunile apar şi dispar).

  Cum apare urticaria?
  Urticaria apare prin degranularea unor celule din piele numite mastocite. Din aceste celule se descarcă anumite substanţe numite mediatori (cum ar fi histamina) care irită terminaţiile nervoase din piele şi determină prurit (mâncărime) şi dilată vasele cu creşterea permeabilităţii acestora cu apariţia leziunilor de urticarie şi uneori a angioedemului.

  Cauzele urticariei 
  Mastocitele, celulele responsabile de urticarie, sunt nişte celule foarte sensibile la o multitudine de stimuli, toţi putând reprezenta cauze ale urticariei. Principalele cauze ale urticariei sunt reprezentate de:

  • Alergii

  Deşi sunt frecvent asociate cu urticaria, ele determină o mică parte din cauzele de urticarie.  De obicei este vorba de urticarie acută şi cel mai frecvent implicate sunt arahidele, peştele şi fructele de mare, soia, legume şi fructe proaspete la adult şi respectiv laptele, oul, făina de grâu şi soia la copil.

  Alte tipuri de alergene care pot duce la urticarie sunt medicamentele din familia betalactaminelor (penicilină, ampicilină, oxacilină, amoxicilină, cefalosporine), hormoni proteici (insulina), vaccinuri, seruri, etc.

  • Agenţi fizici

  Sunt o cauză mult mai frecventă de urticarie decât alergia! Cei mai frecvenţi agenţi fizici sunt frigul, căldura, presiunea, vibraţiile, expunerea la soare.

  • Agenţi toxici

  Sunt cea mai frecventă cauză de urticarie acută; NU sunt alergii!!! Agenţii toxici care pot provoca urticarie sunt reprezentaţi de:

  • Medicamente de tipul algocalmin, antinevralgic, aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene clasice (Diclofenac, Indometacin, Ketoprofen, Ibuprofen, etc.), anestezice locale (xilina) sau generale, antibiotice, etc;
  • Coloranţi/conservanţi din alimente;
  • Alimente de tipul ciocolată sau căpşuni (conţin substanţe numite lectine ce degranulează mastocitele dar NU sunt alergeni!), brânzeturi cu mucegai, alimentele iuţi (ardei iute, sos curry, etc);
  • Taninuri din vinul roşu, anumite substanţe din bere
   • Virusuri -  infecţiile virale pot determina urticarie.
  • Bolile autoimmune - în acest caz pot fi cauza urticariei cronice.
  • Tulburări hormonale - sunt frecvent cauză de urticarie.
  • Infecţii cornice


  În aceasta categorie intra şi cele parodontale (dantura) şi cele parazitare.

  În final se poate să NU se găsească o cauză, cu toate explorările extensive îndeosebi în urticaria cronică (30-50% din cazuri). Aceasta se numeşte urticarie idiopatică.


  CE TREBUIE SĂ FACEȚI DACĂ AVEȚI URTICARIE ?

  • În primul rând nu intrați în panică; stress-ul agravează erupţia;
  • Programați-vă la un medic alergolog pentru a afla cauza urticariei dvs; dacă aveți simptome de gravitate trebuie să vă prezentați de urgenţă la medic;
  • Până sunteți văzut de medic este bine să faceți o înregistrare foto/video a leziunilor dvs. de urticarie şi să evitați factorii ce pot agrava erupţia (duş fierbinte, frig, stress, transpiraţie, contactul pielii direct cu materiale sintetice, alimente ce conţin coloranţi / conservanţi);
  • Începeți tratamentul pentru urticarie cu antihistaminice, dar notați atent ce şi cât ați luat pentru a spune medicului;
  • Ţineți un jurnal cu ce faceți şi ce mănâncați încercând să faceți o legătură cu apariţia leziunilor de urticarie.

   

  DE CE TREBUIE SA VĂ PREZENTAȚI LA ALERGOLOG ÎN CAZ DE URTICARIE?
  În primul rând pentru că aveți nevoie de un diagnostic corect (este alergie sau sunt alte cauze) pentru a evita diete inutile (fără carne, ouă, etc.) sau medicamente potențial periculoase.

  În al doilea rând medicul alergolog “cunoaște cel mai bine mastocitul” deoarece acesta este una din principalele celule ale alergiei și știe cel mai bine cum “să-l linișteașcă”, indiferent dacă acesta este iritat de alergene sau de alți factori. Medicul alergolog poate de asemenea evalua și trata tulburările autoimune ce pot asocia urticarie.

  În al treilea rând beneficiați de un plan de investigație complex, de la teste alergologice, la teste hormonale și pentru autoimunitate sau agenți fizici, de un program de monitorizare obiectivă a leziunilor și a tratamentului și de un plan terapeutic integrativ de la dietă și consiliere psihologică până la cele mai bune și sigure asocieri de medicamente, inclusiv imunomodulatoare.


  Dr. Camelia SKOPECZ